Praktische informatie over bitcoin


Bitcoin kopen


Bitcoin kun je op verschillende kopen. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van een exchange. Een exchange is een online platform waar je Bitcoin kunt kopen en verkopen. Om bitcoin te kopen via een exchange, moet je een account aanmaken, je identiteit verifiëren en geld storten op je account. Vervolgens kun je Bitcoin kopen met het geld dat je hebt gestort.

Ook kun je gebruik maken of een broker. Een broker is een tussenpersoon die optreedt als een verkoper of koper van de bitcoin. Bij brokers zijn de transactie kosten vaak iets hoger dan bij exchanges. Om bitcoin te kopen bij een broker moet je dezelfde stappen doorlopen. Soms wordt bij het storten van geld dit automatisch omgezet in bitcoin. Een andere manier is via een bitcoin ATM. Dit een geautomatiseerde teller die Bitcoin verkoopt tegen contant geld. Tegenwoordig moet je hier ook je identiteit verifiëren en wordt er vaak gebruik gemaakt van een app.

Een laatste manier is om bitcoin te kopen van een ander. Dit kan bijvoorbeeld via een peer-to-peer platform zoals Peach of Bisq.

Brokers en Exchanges


Er zijn wereldwijd vele partijen waar je bitcoin kunt kopen. Elke partij heeft zo weer zijn eigen voor en nadelen. Het kiezen voor een Nederlandse partij heeft het voordeel dat je gemakkelijker contact krijgt wanneer je daar behoefte aan hebt en de Nederlandse wetgeving geld voor de desbetreffende partij.

Bitcoin kopen met meer privacy


bittr

Broker waar je periodiek kleine stukjes bitcoin kunt kopen, rechtstreeks naar een eigen wallet.

relai

Bitcoin kopen rechtstreeks naar een bitcoin wallet, zowel af en toe of periodiek.

peach

Bitcoin kopen van andere via een smartphone app, rechtstreeks naar je wallet.

hodlhodl

Handelsplatform waar je rechtstreeks van andere bitcoin kunt kopen.

bisq

Handelsplatform waar je bitcoin van andere kunt kopen, via het Tor netwerk en rechtsreeks naar je eigen wallet.

robosats

Lightning bitcoin exchange waar je bitcoin kunt kopen van andere via het Tor netwerk.


Bitcoin bewaren


Een bitcoin wallet is een digitale portemonnee waarmee je bitcoin kunt ontvangen, versturen en zien hoeveel je bezit. Net zoals je geld in een fysieke portemonnee stopt, kun je bitcoins in een bitcoin wallet opslaan. Een bitcoin wallet bestaat uit twee delen: een openbare sleutel (ook wel een "adres" genoemd) en een privésleutel. De openbare sleutel is wat je gebruikt om bitcoin te ontvangen, terwijl de privésleutel wat je gebruikt om te bevestigen dat je de eigenaar bent van de bitcoins die je wilt uitgeven. Er zijn verschillende soorten bitcoin wallets, zoals software wallets die je op je computer of mobiele apparaat installeert, en hardware wallets die op een fysiek apparaat, zoals een USB-stick, worden opgeslagen.

klik op de afbeeldingen op naar de webiste van de wallets te gaan.

Software wallets


Desktop


Sparrow Wallet

Sparrow
Een wallet app die veiligheid, privacy en gebruiksvriendelijkheid als uitgangspunt heeft. Deze wallet verbergt géén informatie over jouw bitcoin transacties maar geeft zo veel mogelijk informatie, op zo’n manier dat het bruikbaar is. Ook te gebruiken met een eigen node.


Smartphone & Tablet


Blue wallet

Blue Wallet
Een wallet met verschillende mogelijkheden. In app kunnen er zowel on-chain als lightning wallets aangemaakt worden. Lightning wallets in blue wallet moeten aan een eigen lightning node gekoppeld worden of een andere partij.

Muun wallet

Muun
Een wallet die geen onderscheid maakt tussen on-chain en lightning bitcoin. Deze wallet app is een prima beginners wallet maar mist functionaliteit voor degene die meer mogelijkheden wilt hebben. bijvoorbeeld het scheiden van on-chain en lighting wallets.


Hardware wallets


Shift Crypto, Bitbox 02

Bitbox 02
De BitBox wordt in Zwitserland gemaakt door Shift Crypto en is te gebruiken met MacOS, Windows, Linux of Android.

Coldcard, MK4

ColdCard MK4
Deze, meer technische wallet, is minder geschikt voor iemand die begint met Bitcoin. De ColdCard wordt gemaakt door Coinkite in Canada. De wallet is te gebruiken met MacOS, Windows, Linux, Android en iOS.

Ledger, Nano S Plus

Ledger Nano S Plus
Ledger is een hardware wallet maker uit Frankrijk. De Nano X is te gebruiken met MacOS, Windows, Linux, Android en iOS.

Ledger, Nano X

Ledger Nano X
Ledger is een hardware wallet maker uit Frankrijk. De Nano X is te gebruiken met MacOS, Windows, Linux, Android en iOS.

Trezor, Trezor One

Trezor One
Deze hardware wallet wordt gemaakt door het Tsjechische Trezor en is te gebruiken met MacOS, Windows, Linux of Android.


Blockchian explorers


Bitfeed.live

Bitfeed.live
Een website waarop een live visualisatie te zien is van het Bitcoin netwerk waarbij de reis van een onbevestigde transactie transactie centraal staat. Transacties kunnen worden opgezocht en ook deze site kan zelf gehost worden.

Mempool.space

Mempool.space
Een website waarop o.a. informatie gevonden kan worden over bitcoin transacties en mining en lightning netwerk data. Deze site kan zelf gehost worden om zo min mogelijk data te lekken bij het opzoeken van transacties.

Bitcoinexplorer

Bitcoinexplorer
Een website waarop o.a. informatie gevonden kan worden over bitcoin transacties en mining. Deze site kan zelf gehost worden om zo min mogelijk data te lekken bij het opzoeken van transacties.